Alfabetik Sıralama

A

B

C

Ç

D

E

F

H

İ

K

L

M

N

P

R

S

Ş

T

V

Y

Z

Asırlara Göre Sıralama

Konuya Göre Sıralama

Biyografi Arama

Semiha Es

Semiha Es

Türkiye basınının ilk profesyonel gezi ve savaş fotoğrafçısıdır.
"Yarım yüzyıl fotoğraf makinesini elimden hiç düşürmedim."

Doğum Tarihi: 01/01/1912 1912

Doğum Yeri: Sarıgüzel, İstanbul

Ölüm Tarihi: 11/12/2012 2012

Ölüm Yeri: İstanbul

Mezarı: Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul

Konu Başlıkları

Galeri

Semiha Es Semiha Es Semiha Es

Etkinlik Alanı

Fotoğraf
Haftanın beş gününü Kore'de cephelerde geçirirdik. Hafta sonlarında askeri uçakla Tokyo'ya giderdik. Hafta boyunca, karargahlarda, kadın gazetecilere ayrılan barakalarda yatardım. Tahta ranzalarda, soyunmaya bile fırsat bulamadan kıvrılır, uyumaya çalışırdım. Cephede bir bölgeden ötekine giderken, bomba yüklü kamyonlarda, sandıkların üzerinde otururduk.

Bir gün, bir uçağın yakınlarımızda bir yere düştüğü haberini almıştık. Hemen ciplere atlayıp uçağın bulunduğu yere gittik. Aslında uçak düşmemiş, mecburi iniş yapmıştı. Uçağa koştum. Parmağımı deklanşöre basmak üzereyken Hikmet büyük bir telaşla geldi, beni hızla geriye savurdu ve kendisi fotoğraf çekmeye başladı. O anda kocamın, önemli bir görüntüyü yakalama şansını bana bırakmak istemediğini düşündüm. Ama daha sonra Hikmet'in uçağın infilak edeceğini düşünerek benim hayatımı kurtarmak istediğini öğrenince çok duygulandım.

Küçükken de bir fotoğraf makinem vardı, bir şeyler çekmekten çok hoşlanırdım. (…) Fotoğraf çekme merakım vardı, ama meslek olarak seçmeyi hiç düşünemezdim ta ki Hikmet'le tanışıp evlenene kadar. Eşim o zamanların en başarılı gazetecilerindendi, bir çok yerde yazıları ve röportajları yayınlanırdı. Hikmet'le fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamam Yedigün dergisi ile oldu.

Hollywood'dan Afrika kabilelerine, Kore ve Vietnam savaşlarından Ruanda'daki olaylara kadar fotoğraf çektim. (…) Hayat dergisinde Malatya, Kongo, Hollywood yıldızları. Kadın gözü ile Tahran gibi foto röportajlarım çıktı. Daha sonra Kore savaşının başlaması ile Hürriyet Gazetesi, beni savaşı görüntülemem için görevlendirdi ve eşimle birlikte Hürriyet adına çalışmaya başladık.

Savaşta yaşadıklarım ve gördüklerim, özelikle insani açıdan çok derinden etkiledi beni. Siyasilerin çıkar çatışmaları arasındaki o savaşta, sivillerin düştüğü durumu ve zulmü görmek çok zor ve acı bir tecrübeydi benim için. Yarım yüzyıl fotoğraf makinesini elimden hiç düşürmedim.
SEMİHA ES
Semiha Es'in fotoğraflarının yayınlandığı Hayat Dergisi sayılarından örnekler

Hayat Dergisi, Nisan 1950, birinci sayı, Semiha Es'in Malatya fotoğrafları eşliğinde, Hikmet Ferudun Es'in Malatya röportajı

Hayat Dergisi, 11.11.1950, Kore eki, Semiha Es'in Kore savaşı fotoğrafları eşliğinde Hikmet Ferudun Es'in Kore haberleri

Ödülleri

  • 2011"Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri" kapsamında "Onur Ödülü"

Üyelikleri

Eğitimi

Sosyal Sorumluluk Çalışmaları

Akraba ve Dostları

  • Annesi: Bilgiye ulaşılamadı.
  • Babası: Bilgiye ulaşılamadı.
  • Evlilik: Hikmet Feridun Es (gazeteci)
  • Dostları:Bilgiye ulaşılamadı.

Anısını Yaşatan Projeler

Uluslararası sempozyum
Semiha Es - Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu, 28-30 Kasım 2013, İstanbul

İstanbul Kadın Müzesi'nin „Kadın Kültür Mirası Etkinlikleri" konsepti çerçevesinde Semiha Es'in 100. doğum günü nedeniyle Semiha Es - Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu, İstanbul Kadın Müzesi'nin girişimi ve Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu'nun, ortak çalışmasıyla organize edildi.

Sempozyum posteri için tıklayınız
Basın bülteni için tıklayınız
Program için tıklayınız (Türkçe / İngilizce)
Sempozyum belgeseli
Facebook
Blog

Sergi
"Semiha Es" ve "İkinci Göz: Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar" sergisi, 29 Kasım 2013- 5 Ocak 2014, İstanbul
Semiha Es - Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu çerçevesinde, Sismanoglio Megaro'da "Semiha Es" ve "İkinci Göz: Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar" başlıklı fotoğraf sergileri ziyarete açıldı.

Sergi posteri tıklayınız
Sergi kataloğunu okumak için tıklayınız.

Özel beste ve konser

İstanbul Kadın Müzesi, caz piyanisti ve besteci Ayşe Tütüncü'ye,"İkinci Göz Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar" sergisinin açılış kokteylinde, İstanbul Kadın Müzesi sürekli sergisinin fotoğraf kategorisindeki dört fotoğrafçı anısına, bu dört yaşam öyküsünün esinlendirdiği bir parça çalmasını önerdi. Ayşe Tütüncü bu kompozisyonunu ilk kez 29 Kasım 2013' de Sismanoglo Megaro'da çaldı.

Müziğin temasını ilk profesyonel Müslüman kadın fotoğrafçı Naciye Hanım (1881-1970), Türkiye'nin ilk profesyonel Ermeni kadın fotoğrafçısı Maryam Şahinyan (1911-1996), Türkiye basınının ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es (1912-2012) ve Türkiye basınının ilk profesyonel kadın foto muhabiri ve aynı zamanda ilk profesyonel Rum kadın fotoğrafçı Eleni Küreman (1921-2001) oluşturuyordu.

Belgesel

Nisvan - Tarihe Adını Yazdıran Kadınlar, Senaryo: Mustafa Karadiş, Yıldız Bakoğlu, Yönetmen: Hüsamettin Ünlüoğlu, 2012.

Hakkında Yazılanlar

Kaynakça

Semiha Es tanıtım sayfasında yararlanılan kaynaklar:
  • Bkz. Hakkında Yazılanlar maddesi
Semiha Es tanıtım sayfasındaki görseller için kaynak:

©2012 Meral Akkent
euro.message madebycat ®