Dostlarımıza Teşekkürler

Dostlarımıza Teşekkürler

İstanbul Kadın Müzesi'nin tarihini hep birikte yazıyoruz

İstanbul Kadın Müzesi'ni aktif ziyaretçileri yaşatıyor ve katkılarıyla her geçen gün sanal müzenin içeriğini daha da mükemmelleştiriyorlar.

Türkiye'deki ve dünyanın her köşesindeki İstanbul Kadın Müzesi dostlarımız enerjileri, becerileri ve yaratıcılıkları ile İstanbul Kadın Müzesi'nin, kaliteli ve profesyonel bir proje olma talebini, hiçbir maddi geliri olmadan da, yani bağımsızlığını koruyarak sürdürebilmesi için destekliyorlar.

AŞAĞIDAKİ ÇALIŞMALAR, İSTANBUL KADIN MÜZESİ'NİN GÖNÜLLÜLERİ OLMADAN GERÇEKLEŞEMEZDİ.

Kasım 2021

Kenti Kadın+'ların Sözü ve Sanatıyla Donatmak
Kenti Kadınların Sözü ve Sanatıyla Donatmak projesi, İstanbul Kadın Müzesi ve Aramızda Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Derneği ortak çalışmasıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için tasarlandı. Projenin amacı, İstanbul Sözleşmesini ve feminist mücadeleyi gündemde tutmaktır. Ayrıca şiddetin önlenme koşulunun toplumsal cinsiyet eşitliği olduğunu da vurgulayarak feminist mücadelenin, hareketin temel taleplerini de içeren mesaj vermek projenin temel amaçlarındandır.
Uygulamada, Türkiye feminist hareketinin sloganları temelinde, sözleşmenin "yaşatan" önemi ve feminist hareketin talepleri kadın sanatçıların eserleriyle yorumlanıyor. Feminist hareketin yarattığı sloganların işlevsel alanı, sanatsal yorumlarla genişletiliyor, görünürlüğü ve kullanım olanakları arttırılıyor. Projenin sanat eserleri üretimi süreci, billboard eylemi, sanal sergi ve kitap olarak tasarlanan dört farklı formatıyla, feminist talep ve mesajların daha fazla göze ve zihne ulaşması sağlanıyor.

Ekim 2021

KASSİA & THE NEW ISTANBUL CONVENT(TION)
DİJİTAL KONFERANSLAR SERİSİ

Müzik tarihinde halen önemli yeri olan KASSİA, 9. yüzyılda Konstantinopolis'te yaşamış bir besteci, şair ve bir başrahibedir. Eserleri günümüze ulaşan dünyanın ilk kadın bestecisi olarak kabul edilen Kassia'nın özgür ruhlu bir kişiliği olduğu biliniyor. Öylesine özgür ki, 823 yılında gelin adayı olarak sunulduğu Bizans İmparatoru Theophilos'un savlarındaki çelişkilere, yetkin teolojik bilgisiyle, cesaretle karşı çıkmaktan çekinmemişti. Evlenmeyi, prensip olarak düşünmeyen, 843'te Konstantinopolis'te kendi servetiyle bir manastır kuran ve yaşamını kendi iradesiyle şekillendiren Kassia için, ilk feminist rol modeli sıfatı kullanılabilir. Bizler Kassia'nın güçlü sesini duyuyor, günümüze ve sınırlar ötesine taşıyoruz. 2021 sonbaharında İstanbul Kadın Müzesi, kainkollektiv, Pracownia Kuratorska ortaklığıyla Almanya, Polonya, Türkiye ve Küresel Güney dahil birçok ülkeden araştırmacılar, aktivistler ve sanatçıların dahil olduğu geniş program başlatıyoruz. Türk-Alman besteci Burak Özdemir'in „SONGS OF CARE(VOLUTION)" (post) feminist opera gösterisi, bestecinin Musica Sequence Orkestrası ile 2022'de Berlin, İstanbul, Kuzey Ren-Vestfalya, Krakow ve Varşova'da sahnelenecek.
İstanbul Sözleşmesi'nin Polonya ve Türkiye hükümetleri tarafından reddedilmesini de aklımızdan çıkarmayarak, hedefini, dayanışma ve direniş olarak tasarladığımız Kassia projesi, güncel feminist tartışmalara katkı sağlıyan fiziksel ve çevrimiçi konferanslar, sanal ve fiziki sergiler içermekte.

ETKİNLİK PROGRAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Ekim 2020

11 Ekim 2020 Dünya Kız Çocukları Günü için Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi projesi

BASIN BÜLTENİ

11 EKİM 2020 DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ İKİ SERGİ, BİR YAYIN VE BILLBOARD AKSİYONLARIYLA KUTLANIYOR

İstanbul Kadın Müzesi, İklim için Cumalar Türkiye Türkiye aktivistleri, Ammonite Digital Art Gallery'nin genç sanatçıları ve Koşan Kaplumbağa Anaokulu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü için ortak bir çalışma yaptılar. Bu işbirliği sonucunda Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi başlıklı fiziki ve sanal sergiler, billboard aksiyonları ve bir kitap ortaya çıktı.

Türkiye'deki iklim aktivisti kız çocukları ve genç kızlar, tüm dünyadaki yaşıtlarıyla birlikte ekosistemdeki tahribata ve iklim krizine dikkat çekmek için sorumluluk alıyorlar. İklim adaletini talep etmek için kayda değer çalışmalar yapıyorlar. Greta Thunberg'in attığı tohumu yeşertiyorlar. İstanbul Kadın Müzesi küratörlügünde hazırlanan Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi isimli çok ayaklı proje, Türkiye'deki iklim aktivisti kız çocuklarını görünür kılıyor, kız çocuklarının iklim krizi nedeniyle duydukları gelecek kaygılarını ve aynı zamanda da yaşanabilir ve adil bir dünya için değişim umutlarını dile getiriyor. Aktivist kız çocuklarının iklim adaleti taleplerini, daha fazla sayıdaki yaşıtlarına ve yetişkinlere duyuruyor. İklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını, Türkiye kız çocuk tarihi için belgeliyor.

Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi sergisinin sanal ve fiziki versiyonları 9 Ekim 2020'de açıldı.

Fiziki sergi, Schneidertempel Sanat Merkezi'nde 9-25 Ekim 2020 tarihleri arasında ziyaret edildi. Fiziki sergide Ammonite Digital Art Gallery bünyesindeki genç sanatçıların, sanal sergide yer alan iklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını çeşitli tekniklerle yorumladıkları çalışmaları yer aldı. Ammonite Digital Art Gallery üyelerinin iklim aktivistlerini destekleme amacıyla yarattıkları eserler, aynı zamanda çevre tahribatı, iklim krizi ve iklim adaleti konularında sanatsal bir tartışma alanı da açtı.

Türkçe ve İngilizce dil seçenekleriyle gezilebilen sanal sergide ise, iklim aktivisti kız çocuklarının manifesto niteliğindeki mesajları, Ammonite Digital Art Gallery sanatçılarının yorumlarına ek olarak, Koşan Kaplumbağa çocuk yuvası miniklerinin çizimleri ve sözleriyle de yeniden yorumlanıyor. Sanal sergi ayrıca, iklim krizi hakkında bilgilendiren, çevre bilincini yükselten metinler, istatistik bilgiler, videolar ve çevre tahribatı konusunu konu edinen edebi alıntılar da içeriyor.

Billboard aksiyonu, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü, İstanbul'da başladı ve iklim aktivisti kız çocuklarının mesajlarını duyurdu.

Fiziki sergiye paralel olarak söyleşi, okuma, çocuk doğa kitabı üretme gibi birçok sanal kültür etkinliği de sunuldu.

İstanbul Kadın Müzesi yayınları arasında çıkan ve tüm projeyi belgeleyen aynı adlı kitabın tanıtımı da 11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü yapıldı. Kitabın yaygınlaştırılması amacıyla, yayın Türkiye'deki iklim aktivisti kız çocuklarına, STK'lara ve Türkiye'deki birçok üniversitenin kütüphanelerine ücretsiz olarak gönderildi.

Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi kitabı, aynı zamanda pdf formatında ücretsiz olarak buradan indirilebilir .

Bana Bırakacağınız Gelecek-Kız Çocukları ve İklim Krizi sanal sergisine ve kültür etkinlikleri hakkında detaylı bilgiye İstanbul Kadın Müzesi sitesinden ve Facebook ve Twitter hesaplarından ulaşılabilir.

Schneidertempel Sanat Merkezi'nde eserleri sergilenen Ammonite Digital Art Gallery sanatçılarının adları şöyledir: Vanessa Ponte, Selenay Tektunalı, Asya Nur Hasgül, Asya Gürhan, Refia Dermancıoğlu, Elif Fidancı, Elif Berkel, Melike Kuş, Nar Preşeva, Öykü Topal, Buse Simon, Pi.uv, Bilge Abur Yıldız, Lal Diltemiz, Tipim Kayık, Sinan Dağ, Melisa Dalkılıç, Raika Lara Kaya, Batuhan Aker, Fikriye Çetin.

Basın için bilgi
İstanbul Kadın Müzesi Merve Öztürk 0507 981 0126
Koşan Kaplumbağa Burcu Yılmaz 0541 221 5157
Ammonite Digital Art Gallery Nart Özel nartozel@gmail.com
Basın için görseller

Schneidertempel Sanat Merkezi
Bereketzade, Bankalar Caddesi Felek Sok. No:1 34421 Beyoğlu
0212 249 01 50 sanat@schneidertempel.org
Çalışma saatleri: Pazartesi hariç her gün 11:00-18:00

Kasım 2019

Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekanları, Hatırlama Pratikleri // Feminist Pedagogy: Museums, Memory Sites, Practices of Remembrance

Yayına hazırlayanlar: Meral Akkent, S. Nehir Kovar, İstos Yayınları, İstanbul 2019, 304 sayfa. Türkçe ve İngilizce. ISBN 978-605-4640-72-0

Kitaptaki yirmi altı metin, hatırlama pratikleri alanında çalışanları feminist hikâye anlatıcılığının dönüştürücü gücüyle umutlandırıyor ve ilham veriyor. Müze ziyaretçilerini, ziyaret ettikleri kurumlara eleştirel bakış açısıyla yaklaşmaları için destekliyor. Müze bilimi öğrencileri içinse yeni bir kaynak kitap oluşturuyor.

20 Ekim - 20 Kasım 2018

İfşa Etmeden? // unExposed, Getronagan Ermeni Lisesi sergi salonu, Kemeraltı Cad, Sakızcılar Sok. No:9, İstanbul.

SERGİYİ GEZMEK İÇİN tıklayınız .

Ekim 2018

Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekanları, Hatırlama Pratikleri Konferansı
18-20 Ekim 2018, İstanbul

İstanbul Kadın Müzesi ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) organizasyonu ile İstanbul'da 18-20 Ekim tarihleri arasında yapılan "Feminist Pedagoji: Müzeler, Hafıza Mekânları ve Hatırlama Pratikleri Konferansı"nda, feminist pedagojinin müzelere, hafıza mekanlarına ve hatırlama pratiklerine yaptığı, yapabileceği katkılar; araştırmacılar, müze yetkilileri, müze eğitimcileri ve aktivistlerle birlikte tartışıldı.

KONFERANS VIDEOSU

KONFERANS KİTAPÇIĞI İÇİN tıklayınız .

Konferans çerçevesinde İstanbul Kadın Müzesi'nin organizasyonuyla İfşa Etmeden? isimli sergi sunuldu. Dünya kadın müzelerinin ortak ürünü olarak tasarlanan bu projeye, geçmiş sergilerinde şiddet içeren bir hikâyenin, şiddet fotoğrafları kullanılmadan nasıl anlatıldığını belgeleyen metin ve görseller göndermeleri için kadın müzelerine çağrı yapıldı.

ABD, Almanya, İsviçre, İtalya ve Norveç'ten altı kadın müzesi; doğal çevrenin tahribi, şiddet, zulüm süreçleri, kitlesel katliamlar, insanların zorla kaybedilmeleri ve sığınmacılara yönelik yapısal şiddet gibi konularda düşünen onüç örnek gönderdi. Başkalarının deneyimlediği acıları anlatmak, özel çaba gerektirir. Kadın müzelerinden gelen katkılar; acıtan anılar hakkında nasıl saygıyla, empati duyarak ve dayanışma içinde konuşulabileceğini örnekliyor.

İfşa Etmeden? sergisi 20 Ekim-20 Kasım 2018 tarihleri arasında Getronagan Ermeni Lisesi'nde gösterildikten sonra SU Gender'e armağan edildi.

SERGİYİ GEZMEK İÇİN tıklayınız .

Daha geniş bilgi için: istanbul.kadin.muzesi.info@gmail.com

Ocak 2018

Kadın Müzesi – Toplumsal Bellek Merkezi ve Kapsayıcı Mekân // Women's Museum: Center of Social Memory and Place of Inclusion
Der. Meral Akkent, Güldünya Yayınları, 232 sayfa, Türkçe / İngilizce.

İstanbul Kadın Müzesi, ilk yayınında 2016 yılında Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi ortaklığı ile düzenlendiği "Kadın Müzesi:Toplumsal Bellek Merkezi ve Kapsayıcı Mekan - Uluslararası Kadın Müzeleri Konferansı"nda tartışılan uluslararası deneyimleri bir araya getirdi.

Kitap PDF belge olarak indirilebilir.

Daha geniş bilgi için: istanbul.kadin.muzesi.info@gmail.com

Ekim 2016

Kadın Müzesi:Toplumsal Bellek Merkezi ve Kapsayıcı Mekan Uluslararası Kadın Müzeleri Konferansı
20 - 22 Ekim 2016, İstanbul

Kadın Müzesi:Toplumsal Bellek Merkezi ve Kapsayıcı Mekan - Uluslararası Kadın Müzeleri Konferansı, kadın müzelerinin 21. yüzyılda toplumda değişime yol açan bir aktör olarak oynadığı rolü tartışmak için, İstanbul Kadın Müzesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi ortaklığı ile düzenlendi.

PROGRAM (Türkçe)

PROGRAM (İngilizce)

Konferans Blog'u

KONFERANS KİTAPÇIĞI

TANITIM VİDEOSU

Haziran 2015

İstanbul Kadın Müzesi tanıtım filmi

İstanbul Kadın Müzesi stajyeri Deniz Reka'nın "İstanbul Kadın Müzesi'ni destekliyorum, çünkü..." isimli filmini seyretmek için tıklayınız

Mayıs 2015

İstanbul Kadın Müzesi tanıtım kitabı

25 Eylül 2012'de kuruluşundan sonra geçen süre içinde İstanbul Kadın Müzesi'nin öyküsünü anlatan kitabı okumak için tıklayınız

KASIM 2014

Kadınların Üniversitede 100 Yılı — İnas Darülfünunu/Kadın Üniversitesi 1914–1921 sergisi
7 KASIM - 21 ARALIK 2014

2014'de Türkiye' de kadınların üniversitede 100 yılını kutladık. İstanbul Kadın Müzesi bu önemli jübile için kadınların üniversitede 100 yılı konulu sergiyi hazırladı.
Türkiye'de kadınlar üniversiteye girebilme hakkını ne zaman kazandılar? Kadınların yüksek eğitim taleplerinin ortaya çıkışında hangi faktörler etken oldu? Yüksek eğitim hakkını elde etmek için nasıl yolları denediler? Amaçlarına ulaşmak için hangi gerekçeleri ileri sürdüler? Yüksek eğitime giden yolda kadınların ittifak ortakları kimlerdi? Hangi kadınlar yüksek eğitim yapma çabası içindeydiler?
Sergide, kadınların şekillendirdiği bir tarih kesitine bu sorularla bakılıyor. Kadınların üniversitede okuma hakkı elde etmelerinde, Kadınlar Dünyası dergisinin oynadığı rol vurgulanıyor ve kadın öğrencilerin, kadın üniversitesindeki deneyimlerine yer veriliyor. Kadın akademisyenlerin öğretim ve idari kariyerlerinden örnekler verilen bölümde ise, akademide toplumsal cinsiyet eşitliği konusu, çeşitlilik kavramıyla genişletiliyor. Kadınların yüksek eğitim hakkını kazanmalarının 100. yılında, üniversitede toplumsal cinsiyet eşitliğine ve çeşitliliğe hangi alanlarda ve ne kadar yaklaşıldığı konusunda düşünmek öneriliyor.

Kadınların Üniversitede 100 Yılı — İnas Darülfünunu/Kadın Üniversitesi 1914–1921 sergisi, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Sismanoglio Megaro galerisinde sergilendi. Sergiyi gezmek için tıklayınız


6-8 KASIM 2014
Üniversitede Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Sempozyumu

İstanbul Kadın Müzesi ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu, Türkiye'de kadınların üniversitede 100 yılını birlikte kutladılar. Kadınların Üniversitede 100 Yılı — İnas Darülfünunu/Kadın Üniversitesi 1914–1921 sergisi ve Üniversitede Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uluslararası Sempozyumu paralel etkinlikler olarak planlandı. Sergi ve sempozum, İstanbul Kadın Müzesi'nin Kadın Kültür Mirası Etkinlikleri konsepti bağlamında tasarladı.

İstanbul Kadın Müzesi ve Türkiye'de kadınların üniversitede 100 yılı ilişkisi:
Nuriye Ulviye, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk feminist dergisi Kadınlar Dünyası'nın sahibi ve bu vasfıyla da İstanbul Kadın Müzesi'nin sürekli sergisinde yer alıyor.
2014'de yüzüncü yılını kutladığımız kadınların yüksek eğitim hakkı, 12 Eylül 1914'de Kadınlar Dünyası dergisinin ve Osmanlı Müdâfaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti'nin ısrarlı lobby çalışmaları sonunda, İnas Darülfünunu (Kadın Üniversitesi) açılmasıyla elde edildi.
Şahsi servetiyle 4 Nisan 1913´te Kadınlar Dünyası dergisini yayımlamaya başlayan Nuriye Ulviye Mevlan'ın ifadesiyle bu dergi „kadınların ilerlemesi için gerekli olan adımları cesaretle gerçekleştirecek bir gazete" idi. „Kadınların ilerlemesi için gerekli olan adımları cesaretle gerçekleştirmek" için kadın politikası yapacak bir dernek de gerekli görüldüğü için, Kadınlar Dünyası dergisinin ve Nuriye Ulviye Mevlan'ın önayak olmasıyla biraraya gelen bir grup kadın, 28 Mayıs 1913´te „kadın haklarını savunan her kadının" üye olabileceği Osmanlı Müdâfaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti'ni kurdular. Cemiyet ve cemiyetin yayın organı olan Kadınlar Dünyası dergisi, kadın erkek eşitsizliğine karşı çıkılması, kadının çalışma yaşamına entegre edilmesi, kadınlar için yüksek öğrenim olanaklarının sağlanması ve kadınların kamu kuruluşlarında çalışabilmesi gibi konularda talepler dile getirdiler ve bu talepleri gerçekleştirdiler.


ARALIK 2013
İstanbul Kadın Müzesi, İtalya'da akademik araştırma konusu

İstanbul Kadın Müzesi, akademik araştırma konusu oldu.
Universitá Ca'Foscari Venezia, Facoltà di Lingue e Letterature Straniere fakültesi öğrencisi Eleonora Cecchetto, 2012-2013 bitirme yılında, aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi Prof. Giampiero Bellingeri'nin önerisiyle İstanbul Kadın Müzesi'ni inceleyen „Un Museo al femminile: il Museo della Donna di Istanbul (İstanbul Kadın Müzesi)" başlığını taşıyan bir bitirme tezini yazdı.


29 KASIM 2013 - Konser
Caz piyanisti ve besteci Ayşe Tütüncü, İstanbul Kadın Müzesi sürekli sergisinin fotoğraf kategorisindeki dört fotoğrafçı anısına, hikayelerinden esinlenerek bestelediği eserini ilk kez "İkinci Göz Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar" sergisinin açılış kokteylinde Sismanoglio Megaro'da çaldı. Müziğin temasını ilk profesyonel Müslüman kadın fotoğrafçı Naciye Hanım (1881-1970), Türkiye'nin ilk profesyonel Ermeni kadın fotoğrafçısı Maryam Şahinyan (1911-1996), Türkiye basınının ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es (1912-2012) ve Türkiye basınının ilk profesyonel kadın foto muhabiri ve aynı zamanda ilk profesyonel Rum kadın fotoğrafçı Eleni Küreman (1921-2001) oluşturdu.


29 KASIM 2013 - 5 OCAK 2015
Semiha Es - İkinci Göz: Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar sergisi

Semiha Es - Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu çerçevesinde Semiha Es - İkinci Göz: Türkiye'den Kadın Fotoğrafçılar sergisi Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu, Sismanoglio Megaro galerisinde sergilendi.
Sergi posteri
Sergi kataloğu


28-30 KASIM 2013
Semiha Es - Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu,

İstanbul Kadın Müzesi'nin „Kadın Kültür Mirası Etkinlikleri" konsepti çerçevesinde, müzenin sürekli sergisinde yer alan Türkiye'nin ilk gezi ve savaş fotoğrafçısı Semiha Es'in 100. doğum günü nedeniyle Semiha Es - Uluslararası Kadın Fotoğrafçılar Sempozyumu, İstanbul Kadın Müzesi'nin girişimi ve Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu'nun, ortak çalışmasıyla organize edildi.
Sempozyum belgeseli
Sempozyum posteri
Basın bülteni
Program Türkçe / İngilizce

15 NİSAN 2013

İstanbul Kadın Müzesi'nin Facebook hesabında Türkçe, İngilizce ve Almanca yapılmakta olan „Mini Müze Pedagojisi" programına İspanyolca ve Katalanca dilleri ile zenginleşti.

Çevirileri yapmak için İstanbul Kadın Müzesi ile ilişkiye geçen Deniz Eyüce gönderdiği mailde şöyle yazıyordu:
"İstanbul Kadın Müzesi'nin daha da fazla insana ulaşabilmesi için günlük gönderilerinizi İspanyolca ve Katalanca'ya çevirmek isterim, siz de dilerseniz.
Sevgiler ve iyi çalışmalar"


4 NİSAN 2013

İstanbul Kadın Müzesi websitesi Altın Örümcek 2013 Web Ödülleri yarışmasında „Advocacy/ Nonprofit Silver" ödülünü aldı.


23 KASIM 2012

Caddebostan Kültür Merkezi Büyük Konser Salonu'nda, İdil Biret İstanbul Kadın Müzesi'ni desteklemek için tanıtım konseri verdi.


15 KASIM 2012

İstanbul Kadın Müzesi'nin Facebook ve Twitter hesaplarında her gün uygulanan Türkçe, İngilizce Almanca „Mini Müze Pedagojisi" programı başladı.


25 EYLÜL2012: İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) açıldı

İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) projesi 2011 yılı Ocak ayında bir düş olarak başladı, ama her zaman bu düşün gerçekleşebilecek düş olduğunun güveni içindeydik. Haziran 2011'de, küçük bir gönüllü grubu ile başladığımız İstanbul Kadın Müzesi®'nin (İKM) internet sitesinin yapımı, geçen zaman içinde Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde oluşan sayısız gönüllü dostunun desteği ile, 2012 sonbaharında bitti ve İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) düşünün gerçekleşmesi yolundaki ilk somut adım da böylece atılmış oldu.

Şu anda ziyaret ettiğiniz bu site, doslarımızın aşağıda belirttiğimiz alanlardaki gönüllü destekleri olmadan gerçekleşemezdi. Bu nedenle:

  • Sitemizde kullanmamız için bilgi, belge ve görsel arşivlerini açan ve ayrıca kendilerinde bulunmayan bilgi, belge ve görsellere ulaşmamızda yol gösteren, küçük bir detayı bile önemseyerek arşivlerde projemiz nedeniyle zaman harcayan dünyanın birçok ülkesindeki tüm proje dostlarımıza,
  • Cömert desteği ile İnternet sitemizin sponsoru olan BENETTON Türkiye'ye,
  • "Projenize ancak bir kadın grafikçinin yarattığı ve unutulmuş bir kadın dizgiciye adadığı harfler yakışır" diyerek İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) logosunu Zuzana Licko'nun, Mrs Eaves adlı harf karakteri ve heyecanımızı yansıtan LUST kırmızısı kullanarak yazan ve böylece projemize ilk armağanı veren grafikçi dostumuz Alex Miskin'e,
  • İnternet sitemizin yapım süreci içinde, İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) projesinin içeriğini yakından tanıdıkça, ilişkimizin bir müşteri ve ajans ilişkisinin çok ötesine geçtiği ve sonunda "Sitenizi çok severek yaptık, sayfaları bir oya gibi işledik" diyerek İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) projesinin içeriğine verdikleri önemi belirten proje koordinatörü Ayşenur Kurt ve yöneticiler Özkan Yurdusev ile Begüm Eser şahıslarında madebycat® Ajansı'nın tüm teknik ekibine,
  • Projemizi kendisine tanıttığımız gün "emeklerinizin karşılığını en kısa sürede almaya başlamanız" dileğini de ekleyerek, proje tanıtım dosyalarımızın ve proje broşürlerimizin sponsoru olan ve malzemelerimizin basım sürecinde göstermiş olduğu özel itina için Şamil Kazmaz şahsında Print Center'e,
  • "İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) projesinin amacını çok önemli buluyorum. Bu yüzden projenizin gerçekleşmesine destek olmayı ve sizin 'gönüllü dostunuz' olmayı çok isterim!" diyerek aramıza katılan ve gecelerini, hafta sonlarını, tatil günlerini feda ederek, internet sitemizin sayısı hiç de az olmayan Türkçe sayfalarının İngilizce, İtalyanca ve Almanca çevirilerini hiçbir karşılık beklemeden yapan, Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki anadili Türkçe olan ve olmayan sayısız gönüllü çevirmen dostlarımıza,
  • Büyük bir titizlikle İngilizce, İtalyanca ve Almanca metinlerin tashihlerini okuyan ve anadili bu dillerden biri olan dünyanın her yerindeki özverili gönüllü editör dostlarımıza,
  • Kendisi çeviri yapamayan, ama çeviri yapabilecek diğer dostlarını gönüllü çevirmenimiz olmaları için esinlendirdiren çeşitli ülkelerdeki tüm gönüllü organizatörü dostlarımıza,
coşkuyla yaklaştıkları İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) projesine sağladıkları değerli katkıları nedeniyle ve İstanbul Kadın Müzesi® (İKM) projesindeki ilk dostlarımız olarak bizimle birlikte yola çıkarak, küçük gurubumuzu varlıkları ve enerjileri ile büyüttükleri, özellikle de müze projemizin gerçekleşmesi doğrultusundaki ilk somut çalışmamızın tamamlanmasında destek oldukları için sonsuz teşekkür borçluyuz.

8 MART 2011

Gülümser Yıldırım İstanbul Kadın Müzesi'ni kurmak için, İstanbul Kadın Kültür Vakfı'nı kurdu.

İSTANBUL KADIN KÜLTÜR VAKFI®

euro.message madebycat ®