KADIN TEMSİLİNE ELEŞTİREL BİR YAKLAŞIM: İSTANBUL KADIN MÜZESİ

Yıl: 2018
Format: Yüksek lisans tezi
Kategori:

Çalışmayı indirmek için tıklayınız Çalışmayı izlemek için tıklayınız

Çalışmanın Özeti

Kadın müzeleri, aynı zamanda kadın hareketlerinin kolektif mücadele platformlarını teşkil ederler. Dünyadaki birçok örneğiyle, kuruluş yapılarıyla, yönetim şekilleriyle ve çalışma konseptlerini ideolojik bir temele dayandırmalarıyla, geleneksel müzecilikten ayrılırlar. Kültürel kimlik oluşturmada durağan olmayan, interaktif yöntemlere başvururlar. Çağdaş müze yaklaşımıyla sınırlara meydan okur, müze tanımını yeniden sorgularlar.

Türkiye'de, biri fiziki mekâna sahip olan İzmir Kadın Müzesi, 3'ü sanal bir ortamda olan İstanbul Kadın Müzesi, Antalya Kadın Müzesi ve Mersin Kadın Müzesi olmak üzere 4 tane kadın müzesi bulunmaktadır. İstanbul Kadın Müzesi, kuruluş yapısı, çalışma kadrosu ve kapsayıcı konseptiyle, tarih, sanat ve müzecilik bağlamlarında değişim ve dönüşüm yaratma talebinde bulunan Türkiye'deki ilk, dünyadaki üçüncü sanal kent kadın müzesidir. İstanbul'un kent kadın tarihini kültürlerarası diyalogda bir araya getirerek kapsayıcı bir kadın belleği yaratma sürecine dahil olan bu müze, Türkiye'deki kadın müzeleri arasında özgün bir modeldir. Araştırmada, İstanbul Kadın Müzesi müzebilim, kapsayıcı konsept ve feminizm açısından inceleniyor.

euro.message madebycat ®